Croky & gezondheid

Natuurlijk zijn chips niet gezond! Daar winden we geen doekjes om. Maar ze zijn wel lekker ... Je kan je er gerust af en toe van genieten, maar natuurlijk met mate. Zorg voor voldoende beweging en eet genoeg groenten & fruit. Zin om eens te zondigen? Geniet dan van een kleine portie Croky-chips. Bij het ontwikkelen van nieuwe producten en het verbeteren van bestaande producten, zijn er een aantal zaken waar wij op letten om jouw intens Croky-momentje minder ongezond te maken. 

Aardappels in het veld

De aardappel

Het begint allemaal bij de aardappelen die we zoveel mogelijk uit de lokale bodem halen. Deze bevatten vezels, vitaminen en mineralen. De aardappelen worden gewassen en in schijfjes gesneden.

Wist je dat Croky een eigen aardappelras gebruikt?

In 2018 heeft APAQ-W, het Waals agentschap ter promotie van de landbouw, in samenwerking met Croky een nieuw aardappelras ontwikkeld: de Louisa. Deze aardappel is zeer resistent tegen meeldauw, een veel voorkomende aardappelziekte. Daarom moeten er minder sproeistoffen gebruikt worden. Croky heeft het exclusieve recht en is dus de enige producent die de Louisa gebruikt voor haar chips.

Zonnebloemolie

het frituren

De aardappelschijfjes worden vervolgens gefrituurd in olie. Olie kan verzadigde en onverzadigde vetzuren bevatten. Vooral met verzadigde vetzuren moeten we opletten. Daarom gebruiken we voor Croky enkel een speciaal ontwikkelde zonnebloemolie. Chips bevatten natuurlijk heel wat vet, maar slechts een klein deel daarvan bestaat uit verzadigde vetzuren.

Chipskruiden

kruiden

Vervolgens wentelen we onze gebakken aardappelschijfjes met veel liefde in onze unieke kruiden. Voor elk van onze geheime recepten zoeken we de ideale balans tussen een heerlijke intense smaak en een niet té hoog zoutgehalte. We blijven ook onderzoek doen om het zoutgehalte in onze bestaande recepturen te verlagen zonder aan smaak in te boeten. Een voorbeeldje? Stel je voor dat een gemiddeld gezin enkel en alleen maar Croky Naturel chips eet. Vijf jaar geleden kregen ze dan 99,4 gram zout binnen. Nu is dit 59,6 gram zout. Het zoutgehalte in onze Croky Naturel is de afgelopen jaren gedaald van 2% naar 1,2%.

glutenvrij

Steeds vaker schrappen consumenten gluten uit hun dieet, en dit om verschillende redenen. Eet jij ook geen gluten, maar heb je zin in een krokant momentje? Goed nieuws ! Alle Croky producten (behalve de Hula Hoops) zijn glutenvrij. 

Allergenen, veggie & vegan

Verder letten we op andere allergenen. Zo is onze Paprika bijvoorbeeld vrij van lactose en bijna alle smaken zijn vegetarisch of vegan. Voor meer informatie, bekijk het productenoverzicht en controleer ook telkens goed de verpakking, want daar staan de correcte voedingswaarden op van het zakje dat je in je handen hebt.

Croky verpakkingen

Croky heeft verschillende formaten van verpakkingen in zijn assortiment. Voor elk wat wils! Op deze manier kan de consument een bewuste keuze maken afhankelijk van het gebruiksmoment. Croky biedt ook geen overmatig grote verpakkingen aan in de markt (XL-formaten of gigantische party packs), omdat we geloven dat XL-verpakkingen het controleren van de portiegrootte moeilijk maken. Op elke verpakking staan de voedingswaarden per portie en per 100g. Daarnaast staat ook het aantal porties per verpakking. Op die manier willen we consumenten stimuleren om na te denken over hun portiegrootte.